“It is impossible to educate the mind without involving the body.”

Gezonde rug,
gezonde leerling.

Een goed werkend brein en functionerend lichaam is afhankelijk van een goede houding en een wervelkolom die in balans is. ‘Learning is thinking and movement integrated’, beweerde Maria Montessori.

Sinds de Mammoetwet er kwam is er geen kennis over de houding in het Onderwijs overgedragen aan de kinderen. Dit heeft ernstige gevolgen op het fysieke welzijn, het leervermogen en de gedragsontwikkeling van een kind. Laten we daarom de rug niet vergeten!

De ziekte van Archiback

Bij veel kinderen komen rugklachten al vaak voor.

Tegenwoordig is de rug van een 9-jarige vergelijkbaar met een 50-jarige

Onderzoek toont aan dat:

van de 9-jarige kinderen een of meerdere uitpuilende tussenwervelschijven heeft, naast andere rugafwijkingen.

van de brugklassers niet met de vingers bij de grond kan komen door te korte hamstrings.

Zie je met lede ogen aan dat jouw leerlingen met kromme ruggen de les volgen?

Speciaal in de fase dat kinderen snel groeien is een goede lichaamshouding daarom van levensbelang. Een kind zal een leven lang plezier hebben van een correcte lichaamshouding.

Dat voorkomt jaren later nog nare rugpijn en hoge zorgkosten.
Dankzij Archidome kun jij jouw leerlingen vanaf groep 6 op een vrolijke en praktische manier alles leren over een gezonde lichaamshouding.

21st Century skills

Archidome is meer dan een programma waarbij kinderen aan een goede lichaamshouding werken. Het draagt bij aan een positieve groepsdynamiek. Tijdens het uitvoeren van Archidome gaat het niet zozeer om de individuele prestatie, maar juist om de teaminzet, samen problemen oplossen en elkaar helpen.
Daarmee toon je ook een goede houding.

Sociale vaardigheden

Dankbaarheid

Weerbaarheid

Communiceren

Creativiteit

Zelfvertrouwen

Samen werken

Probleemoplossend

rocket

Werkwijze Archidome

ARCHIDOME is een klassikaal beweegprogramma, verpakt in een avontuurlijk verhaal, dat door de leerkracht of leerling voorgelezen wordt uit Dana Paat’s Reisleiding. De avonturen bestaan uit een periode van 5 ruimtereisdagen. Iedere ARCHIDOME-reisdag is verspreid over 4-6 weken.

Tijdens deze avontuurlijke ruimtereis voeren de leerlingen uitdagende fysieke oefeningen uit en beantwoorden vragen in de Kahoot-quiz, waarmee iedere leerling punten scoort voor zijn of haar team. Geen punt gescoord? Geen probleem, je teamgenoten vangen je op!

De leerlingen verbeteren spelenderwijs hun grondmotorische eigenschappen en leren ondertussen alles over het verkrijgen van een goede houding en de risico’s van een slechte houding in de online leeromgeving. Heeft jouw klas voldoende ruggengraat?

Over ’the game’

“Missie naar planeet Archidome”
De ziekte van Archiback vormt een pandemie op Aarde! Het is een vreselijke ziekte, waardoor de mensen niet meer rechtop kunnen zitten of staan. Daarom worden jij en jouw leerlingen op een reddingsmissie naar de planeet ARCHIDOME gestuurd. Daar ligt de oplossing.

Tot nu toe is het nog niemand gelukt om de remedie tegen de ziekte van Archiback te vinden. Het ontbrak de eerdere ruimtereizigers aan voldoende kennis, samenwerkend vermogen en moed om deze spannende missie te volbrengen. Kunnen jullie er wél in slagen om de mensheid aan een gezonde rug helpen?

Op naar planeet Archidome!

rocket

Met een goede houding kun je de wereld aan

Net zoals in een echte raket is de crew het belangrijkst. Jullie crew van leerkrachten kunnen de helden worden die deze missie doen slagen. Leerkrachten staan aan de basis van een gezonde maatschappij. Houdingsleer zou niet mogen ontbreken in de lesprogramma’s van basisscholen, omdat een gezonde wervelkolom essentieel is voor het psychisch, sociaal en lichamelijk welzijn van een kind. 

Wat betreft het domein psychosociaal functioneren en preventieve gezondheidszorg kan Archidome dus ingezet worden als onderdeel van het gezondheidsbeleid.

Een gezonde rug = een gezonde leerling!

Toon ruggengraat en bescherm de natuur!

Met jouw deelname aan Missie Archidome steun je een van de volgende natuurbeschermingsorganisaties:

stichtingherpetofauna.com
sheldrickwildlifetrust.org
kakapo-recovery
brainyouthgroup.com
snowleopardconservancy.org